Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Khamis, 4 Ogos 2011

Jangan mengeluh kerana tiada kasut, sebelum melihat insan tiada kaki....

Assalammualaikum! Mencoret sesuatu..

"Jangan mengeluh kerana tiada kasut, sebelum  melihat insan tiada kaki.....'
(mesti pikir saya cuba menceritakan tentang kasut hilang kan...)

Alala...mesti yang membaca blog ini tertanya-tanya kenapa pulak muncul entri tentang 'KASUT' ini. Adakah nak menunjukkan diri ini ada kasut dan anda tidak? Oh tidak...Surely tidak...

Nope..

Actually, just wondering how to maintain sifat mahmudah dalam diri jer.. Masalahnya sifat mahmudah ke ambil mudah sebenarnya ni? hehe...Whatever. Yang pasti, we need to maintain something in ourself, don't be afraid to accept worst things and don't expect MIRACLE things even we really want MIRACLE always happen in ourlife (damn it never happen....)

nak tunjuk gambar si kecil tu baik kan.tapi kita? (cam tak ada kene mengena pulak)

Saya tak lari dari sifat ambil mudah, terutama bila dah hilang arah atau dalam bahasa mudahnya 'give up'...
Give up berlaku bila putus asa, putus asa wujud bila 'give up'..hehe..pi mai pi mai tang tu jugak..so what?

Saya teringat lagi kawan seperjuangan saya yang juga saya admire (yek..) dari jauh, beliau selalu sebut 'jangan mengeluh kerana tiada kasut, sebelum  melihat insan tiada kaki....' 

ni bukan gambar saya masa kecik yer....ni header blog CORETAN

Yer...kita selalu mengeluh bila kaki kita hilang kasut, hilang selipar, hilang stokin pun bising macam hilang anak sampai terjeri, tapi kenapa kita tak buka kotak fikiran dan hati kita untuk bertanyakan pula pada mereka yang tidak BERKAKI? Bila kita ingat dan sedar, mungkin kita akan lebih bersyukur dengan apa yang kita 
ada. 

Ini bukan dia saje tonggeng-tonggeng lar atau sedang cuba untuk sujud, tetapi masuk olimpik ini tanpa kaki? Yeahh..tanpa kaki...=)



Tetap bersyukur dan berdoa yang terbaik untuk kehidupan....Tapi kita, bila nak berdoa lepas solat seminit pun tak menyempat, terus tarik sejadah.(muhasabah diri sikit...)



Ni pulak curi dari pakcik google..selipar hilang? Ke kaki hilang? 
Hati Hilang lebih bahaya....Maka lebih berhati-hati yer..(aik...merepek pulak)


Tengok, semua mesti dah kenal kot budak ini.Nick Vujicic masa kecil..Dia punye landing pada skatebook  skateboard tu menunjukkan betapa dia HAPPY dengan mensyukuri walaupun hilang nikmat guna kaki dan tangan.
Nak cerita tentang beliau ni memang panjang, skarang...




Sekarang dah besar, 
Dah jadi someone dah pun. 
Dah jadi seorang motivator yang jadi inspirasi pada ribuan manusia..
Walaupun dengan ketiadaan kaki...dan tangan....



tapi....


KITA??


"Jangan mengeluh kerana tiada kasut, sebelum  melihat insan tiada kaki.....'

6 Komen-komen:

nas berkata...[Reply to comment]

menarik entri ni.. xde button likes ker? hehehheee
betul tu... kita ni raya je mengeluh xde kasut baru.. baju baru... tp org lain... bukan xde kasut baru.. kaki pon xdak....

http://nash121.blogspot.com/2011/08/iklan-ramadhan-8tv-dan-terbaru-tv9-pula.html

Zulaiqha Zulkifli berkata...[Reply to comment]

@naswah..cepatnya die komen..lalalala..muhasabah diri je dibln pose nih..=)

Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Terima kasih,cik zulaiqha atas tulisan yg memberi motivasi.^^

Afiq Sahidi berkata...[Reply to comment]

feel motivated. nice-nice!!

Zulaiqha Zulkifli berkata...[Reply to comment]

@Tanpa NamaOmg....terima kasih kerana sudi baca..tq..tq..

Zulaiqha Zulkifli berkata...[Reply to comment]

@Afiq Sahidi afiq...thanks sbb sudi baca ek...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..