Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Khamis, 3 Mei 2012

Pengalaman ke Bandung.. Indah?

Sahabat sejati bukan memberi pada saat orang meminta, ia mempunyai mata pandang yang mampu menembus relung kebisuan sahabatnya. Ia memberi tanpa kata-kata, tanpa menepuk dada.... -Unknown

Orang isukan Indonesia Ganyang Malaysia..
Orang kecohkan Malaysia dan Indonesia bersengketa....

Maka...ku buka entri ku dengan video ini untuk tatapan semua...



Maka...saya mulakan en
Waktu ni jam menunjukkan jam 7.31 waktu INDONESIA...

Eh.saya di Indonesia? Gosok-gosok mata lagi......Negara Indonesia..negara sahabat sejati Malaysia....

Ya.. ni first time saya ke sini. Mesti ingat sengaja bercuti kan..Ini rezeki yang pernah saya dapat tahun lalu. Anugerah Pengantarabangsaan Bakti Khidmat Cemerlang. Aku bersyukur dengan rezeki yang ada..Diberi pada student yang aktif beberapa tahun di UMT (sesungguhnya aku rasa segan, aku tak adalah aktif mana..waaaa) Tapi aku tetap bersyukur dengan rezeki ini...

Seawal jam 6.30 petang pada tarikh 7hb April 2012, aku bertolak daripada UMT ke KLIA. Dalam jam 4.30 pagi aku sampai di KLIA.

Dalam jam 5.00 pagi, aku pun berjumpa dengan family yang sudi datang daripada rumah. T.kasih mama, abah, aunty dan adik beradik yang lain sebab sudi datang jenguk eqa.

Nanti aku upload gambar banyak lagi.

Macam busy je semua sebelum naik flight ke Jakarta =)





Okey..amik gambar dulu sebelum melantak kan..hehe...





Sesampai jer di Jakarta, ada bas menunggu kami.. =)






Bus Pariwisata....






Menunjukkan 'kekayaan' hehe....tukar duit siap-siap daripada Malaysia yer....
Memang kalau nak jadi 'jutawan', Indonesia lah tempatnya....huhu





Hotel kami duduk di Sukajadi..Kalau tak suka memang tak jadi.. =)




Okey,.. Ini makan malam... Siang kami makan nasi padang...
Tapi untuk malamnya kami pergi KFC...



ini untuk hari PERTAMA...hehe


Bangunan diorang kalau tinggi tu memang tinggi bangat, yang 'rendah' tu memang rendah bangat. Disana....
"kaya, memang kaya sangat....yang miskin tu memang miskin  SANGAT...'



Kesian sebenarnya... bila tengok balik... mereka

Cantik kan? macam negara eropah la pulak....



Sangat nyaman untuk dinikmati...




Makan breakfast.... 4 gadis pingitan...







Ntah apa nama tempat ni. Yang pastinya macam ladang teh kat cameron highland tapi tak sejuk sangatla..


Kat sana ada banyak kereta-kereta bertayar tiga......Tapi tak pernah tryla....

Ketika orang sedang sibuk mencari rezeki dan ada yang bersenang lenang, ada juga yang kesusahan....

Lihat sahaja di tepi-tepi jalan raya...terdapat orang yang bergelandangan dan yang meminta sedekah.....


Kesian mereka....


Hiruk-pikuk kota tidak mampu menyelesaikan masalah kemiskinan tegar di Indonesia.. 
Walaupun Malaysia juga menghadapi masalah yang sama, namun untuk populasi Indonesia yang berkali ganda jauh lebih banyak daripada Malaysia, masalah kemiskinan tegar ini adalah masalah yang meruncing hari ini....




"INDON"...... jangan panggil mereka dengan nama itu....Jangan biarkan orang terus biar kan provokasi mengotori nasionalisme di antara Malaysia dan Indonesia.....

"Mungkin kita tak pernah tau perkataan "Indon" is very offensive to Indonesian."....kata someone ni..

Di Malaysia hampir semua negeri ada short form yg digunakan and accepted by all. "Budak" generally to indicate that person we're referring to is a child/teen/young adult so orang tua (elderly) kita tak guna budak.

Kita tetap serumpun......Cuma kadang-kala kita tidak memahami satu sama  lain....



Adakala...mereka susah....Kita bantu....Jangan gelak tiada yang lucu....
Lihat di tepi kedai makan, rakyatnya mencari rezeki....
Ini adalah lokasi makanan yang agak popular untuk menikmati masakan Padang.....




Di sana ada kedai yang jadi tempat popular untuk membeli belah....Pasar Baru namanya..... :)


Kawasan kedai-kedai.....

Dan ini pula makanan yang first time saya rasa di Kartikasari yang sedap sangat.....
Bananasss~~ 


Saya pun ada beli beberapa barang di sana.. :) Bershopping bagai....
Ini muka bajet yang konon cewek Bandung yang sedang menjadi model tidak berbayar.....


Sesungguhnya pengalaman di Bandung, Indonesia...walaupun sekejap...dapat memahami sedikit sebanyak budaya di sana....



Bersahabat dan berkenalan dengan beberapa pelajar di Indonesia, memberikan pengalaman berharga.... Walaupun dari negara berbeza, hakikat dunia..kita tetap daripada serumpun yang sama...



Macam-macam yang menarik kalau diikutkan. Bukan kerana pencakar langitkah atau apa, tapi budaya dan suasana yang sedikit berbeza dengan negara Malaysia.

Banyak hendak dikongsikan sebenarnya, tapi nantilah.Bila ada masa, saya update blog lagi yer.

Bye-bye. !! ^_^

Memandang kejauhan mengharapkan perubahan yang lebih membahagiakan..




Sahabat adalah dia yang tahu kekuranganmu, Tapi menunjukkan kelebihanmu.Dia yang tahu ketakutanmuTapi menunjukkan keberanianmu
Setiap orang pasti punya sahabat sejati...Siapa sahabat sejati mu??mereka pasti beruntung punya sahabat sepertimu.dan saya beruntung punya sahabat Malaysia-Indonesia Sahabat Malaysia Selamanya (MISS) :)





Jadi penghias penghawa telinga dan sanubari.........



1 Komen-komen:

shaqza berkata...[Reply to comment]

Erkk..mana lagi catatan ke Bandung, nak ambik panduan nak ke sana :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..