Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Rabu, 24 November 2010

Hari ini TAK ADA AIR...alamak aihhh..!!

Hmm...hari ni tak ada aktiviti berat2...

So kelopak mata tuk bangun pun jadi berat...
Dalam jam 9.00 pagi saya pun bangun...i
Tengah -tengah mencari kekuatan dalaman, dalam 30 minit tetibe terasa ada sesuatu memulas-mulas....
Adoiiii...kalo perut dah memulas-mulas daa...
orang kata 'JANGAN BUANG MASA' lagi la kan..hehe...terusss la ke toilet....tengok-tengok air pulak tak ada ...alaaaarrrr...
'Perut aku dah sakit nihhh'....bermonolog sendiri laa..

Then, saya pikir...kalo nak tunggu air memunajatkan diri memang susah...maka saya meminta bantuan kawan..mana lokasi atau blok yang ada air..
Lalu romate bersuara ayu....'kat blok sebelah ni ada air'...
MAka dengan muke yg kecomotan dan mengantuk...terus capai tudung, pakai molek sikit...( kang kata tak jaga aurat plak) , bawak baldi, perkakas mandi ( syampu, berus gigi, dan etc la malas nak bagitau panjang2)
terus bergegas ke bilik air BLOK org lain...( tumpang yer wakkk)

Hm...time mandi-mandi....molek bersabun sakan...tetiba...air putus..tak ada air plak....maak aiiihh..apa cer??
Terus saya berlaung kat kawan sebelah bilik air satu lagi "waaa..air tak adaaaa....".
Then die jawap ' jap,,jap,,,kita ada takung air dalam baldi nihh'...
saya dalam ati cakap ' fuhh..nasib baik..'
Sambil tunggu kawan tu nak bagi baldi dia yang dah berisi air tu....saya terpikir, apalah masalah hostel saya tak ada air pulak niii...saya pelik....bukan ke UJAN menimbun turun tiap-tiap hari...maka apakah masalahnya sebenarnya?
tapi teringa pulak semalam ada announcement..." Perhatian kpd semua warga UMT , kita ada masalah air di pusat air di Terengganu, jadi sila berjimat cermat dalam pgunaan air'' ( ahh..mcm tu la lebih kurang bunyiknya kot..

PElik...tapi BENAR....maka apa yg menjadi permasalahan disini bukan hanya UMT la kot yang terkena tempias AIR TAK ADA ni kott...mungkinkah???
Sambil-sambil berangan tu...tengok-tengok air ada balik..yes...boleh sambung mandi...haha...
air ni nak main-main dengan aku ni....sabar..sabar eqa...

Kemudian, saya pun terus bersiap..ada meeting dengan kekawan BIO M~
Meeting hal yang agak penting gak lak tuk sem depan...so pegila...
Bincang punya bincang, saya diberikan tanggungjwab tuk hal pengangkutan..haha...boleh la hal nak mengangkut-angkut niii..huhu...
kemudian..saya pun OK AJE....

hmm...pas dah siap meeting..online kejap kat library ni...kang lepas dalam kul 2 macam tu saya nak gi makan jap....Hmm..nak wat report..sambil study..
FB? alaaa....boleh control punya...dah tak bukak tempat CHAT so still boleh control masa dengan OK....
pas abes semua ,EXAM,,,REPORT....maka saya akan bukak TOTALLY tuk tempat CHAT...=)

hehe...Ok...kang apa-apa saya nak UPDATE...sharing iss Caring...laallalalala~~~
Stay smile..stay happy..=)




Selasa, 23 November 2010

Dalam kelas UPDATE BLOG..apa nak jadi ??

Hmm...sekarang lokasi dalam kelas...sebenarnya tak ada mood niii..tapi dah sesesangat bosan di kala ini kerana baru pas speech tuk public speaking ku...

Maklumlaa saya baru abes present....so jantung tak la berdegup kencang macam awal2 masuk tadi..
Dah la tadi masuk lambat sejam..sebab saya ter'sakit' perut kejap...
ditambah ketiadaan air diawal pagi menyukarkan kerja2 pembuangan...maka saya terpaksa bertahan buat sementara sehingga air memunculkan diri semula...maka pun mula saya bersiram dan membuang dengan kegirangan...haha..

Kemudian dengan bantuan basikal tua saya...maka saya pun sampai ke kelas pada jam 9.45 pagi...sedangkan patutnya start jam 9.00 pagi..

Opsss..saya tak bangga untuk hal itu ya..harap maklum yer...sorry pada pensyarah ku yang sangat menjaga masa...alamak...marah saya ke?

 "SOOOOrrryyyyy Miss...saya tak sengaja".....demikianla saya bermonolog sendri...nak cakap depan-depan tak boleh lagi..dia busy...so dengan sekelip mata lepas nampak saya masuk kelas, dia dengan konfidennya memanggil nama candidates seterusnya iaitu 'NORZULAIQHA BINTI ZULKIFLI'....PERGHHH...saya mcam familiar je nama tu...
memang la familiar dowh..tu nama gue larrr...

haha...nampaknya Miss memang saja je ni kena kan saya ni gara-gara tanda protes beliau ke atas diri ku yang lewat datang kelas..Padan muka saya...!

Saya dengan baju T-shirt dan seluar slek (mesti korang dah bayang pelik punya imej kan) pun terus ke depan dengan konfidennya tuk kontrol perasaan kegusaran..tak semnpat nak panaskan punggung lagi dah kena panggil....
Tetibe teringat,alamak tertinggal pulak blazer kat kerusi plakkkk..so dengan muka selamber comey saya pun amik blazer dari kerusi tuh dan pakai ....hehe...
maka bile dah kat depan kekwan kate '''fuyoooooo.......blazer tuhh tapi dalam blazer adalah T-shirt' hehe..saya senyum je dengar....amboii..perli ek..saya tau sape tuuu..hehe..nak kena CIUM niiihh...hehe...

Sebenarnya..bukan sajez-sajez nak pakai T-shirt yer kawan-kawan and berseluar nii...tapi bila pikir nak naik basikal maka tuk memudahkan pergerakan saya..maka saya pun pakai la...blazer tu sekadar nak nampak 'bajet' smart je...sebut betul-betul ..smart ok..bukan SEMAK..huhu...
hahaha..posing jgn x posing.....

Saya pun presentlaa,,,,cakap bla..bla..bla..bla...dan bla bla...
Eye contact dengan kawan-kawan tetap ada...tengok ada yang sengih-sengih...ada yang pandang mcm pelik..ada yang tgk bawah...ada yang macm tengah pikir-pikir...ntahla..banyak ragam..., saya pun tak pasti dorang paham ke tak saya ber speakang LONDON kat depangg nii...hehe,..pepun, saya tetap sayang korang sebab sudi mendengar...Thanks BIO M~~~

Saya pun just teruskan bebelan sampai abes speech...hmm...
taggline saya hari ni 'Stay Develop IQ, Stay Develop EQ'...maklumla membebel hal SOFT SKILL....harap-harap kekwan paham la..huhu..=)

Gabra? jangan ckpla..sejuk tangan ni...maklumla dulu pernah present jugak..tapi Miss kata saya cakap denga berBOLOK-BOLOK....tu dalam bahasa GAnu...saya malas nak translate kan...try la cari dalam Google Translator ek..jangan cari kat google Earth plak...hehe..
tapi hari ni saya try baiki untuk lebih COOL...( memang kesejukan pun) daripada BOLOK2..so baik saya baiki apa yang patut...

Aiseyman....saya sebenarnya tak tidur satu hari niii......
Dengan bantuan nescafe, ia telah memanjangkan jangka hayat kelopak mata saya daripada terlayu ataupun tertutup....nasib baik laa..kalo tak lecturer kat belakang saya yang sedang sibuk menilai kekwan yang sedang present di depan tuhh pasti terganggu dengan denguran yg mengoda dari saya ini...

Maka bila memikirkan kesian kan kawan ku jugak yang kat depan sedang berusaha untuk bercakap dengan 'lancarnya'.hehe..maka saya tetap menguatkan iman untuk terus bertahan sehingga pukul lima petang..WWHATT?? 5 PETANGG??....adoii...lamanya kelas ni...SABAR ...SABAR...

hehe..ini antara wajah-wajah kekawan dalam kelas
Balik bila saya dah berikrar...berikrar tuk TIDO...ZzZzz...
nak tidur,....nak tidur..nak tidur...yeerr..nak tidur...

Pas tidur baru saya akan pikirkan apa NEXT episod ok...sooo..kalo rajin saya topup lagi BLOG ini...teruskan membaca kalo suka...kalo tak suka nak cakap pe2 tuk saya perbaiki pun TAK ADA MASALAH..huhu..=)

Ok...nanti saya upload gambar..sekarang MALAS...sekian...
jap...tak jadi nak malas...saya upload sikit k....
Ada yang malu-malu....eleh....yela tu malu-malu...


yeahhh..ada geng yang sempat menghafal lagi...ceh..tak yah la nak hafal-hafal...hehe





ni sorang lagi...hafal yang jgn tak hafal..=)
dan saya menghadap laptop...boring..nasib ada FB n blog..=)
Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji.

Sabtu, 20 November 2010

Hari ini di UMT....BUKU oh BUKU..EXAM oh EXAm...

Hmm..sampai UMT jam 5 pagi...Yess...tak ada partnerr punn...tapi nasib baik ada kawan tolong telipon drebar bus yang tak sampai-sampai pada waktu yang dijanjikan..

Bila dah balik UMT, romate pulak tak ada..yeee..saya tauu...memang kene tido sorang-sorang la gamaknya..balik-balik terus solat subuh ( nasib sempat) kemudian terus tidur..
Bila dah pukul 11.00 terbangkit...aduh..lama lak tidurnyaa...

Bangun,mandi dan study...punya la bosan study pasal bakau-bakau nihh..aiyaa...
nak tak nak kena study jgak...

Malamnya pulak duk relek mkn-makan dengan kawan-kawan kat luar..maklum la kedai mkn depan kampus semua tutup..so kena cari kedai makan luar...dan sekarang tengah update FB...reles tension kejap..Ok...yela..yela...
STUDY itu PRIORITY ...hehe..so nak study la niiii..huhu...
Doakan yer...21hb ni..jam 9pg akan bermula paper ku yang kedua..doakan saya dapat jawap yer...
THANKSS...
mau study.,...

p/s : kepada semua pelajar-pelajar,....gud luck pada yang nak amik exam ye...Wat terbaikkkkkkk!!! 
 xmo stress2 tauuu....
hehe...giler banyak nak kena baca.....sabar..sabar..


Khamis, 18 November 2010

Raya Haji Tahun Ini Mengimbau Nostalgia Bersama Arwah

Huhuhu...
Nak cerita pasal semalam je...
Semalam lepas pegi masjid,
Bersalaman dengan semua..abah,mama,aunty...adik-adik...mak sedara....bermaaf-maafan la...


Then baru terus gi kubur nenek.....
Tu lah kali pertama saya menatap pusara nenda tercinta yang telah menemui Pencipta sebulan yang lalu...Hmm...saya mula membaca yasin,,,dan tengok-tengok air mata dah menitis sedikit demi sedikit...
Terbayang saat arwah masih hidup..Memang arwah sayang diri saya ni...maklumlah time kecik2 saya ada dijaga oleh arwah sendri...Tapi bila nenek 'pergi' saya tak berkemampuan untuk berada di sisi arwah pada saat-saat terakhir...kerana ketika arwah menghembuskan nafas terakhirnya,,,saya berada di kampus saya di Terengganu...
maka,saya tak sempat nak balik KL...apatah lagi nak mencium dahi arwah tuk kali terakhirnya..Doa dan ingatan sahaja yang mampu diiringi dari UMT....

Bersama dengan mamaku..."nenek sakit kaki la eqa,tak larat nak jalan",tula yang salu nenek cakap dengan eqa dulu
Ketika di pusara nenda, abah dan semua ahli keluarga saya pun ada sama..masing-masing turut bacakan Yasin utk arwah..Moga-moga arwah tenang di sana..

Lepas ke pusara, kami ziarah pulak kawan-kawan nenek..dan ketika itu tambah lagi sedih bila masing-masing mengimbau kenangan ketika arwah masih hidup...Kiranya raya tahun ni adalah imbauan nostalgia bersama nenek....Sedih terasa dihati...
Inilah wajah ibu yang juga nenek yang cukup banyak pengorbanan yang dilakukan ...semoga semua insan tetap mengenang jasa dan pengorbanan arwah..amin

Tapi saya tau..yang hidup tetap perlu teruskan hidup..manakala yang dah PERGI biarkan tuk mereka pergi dgn REDHA...yang penting kita sentiasa TITIPkan doa untuk mereka..Insya-Allah...

Balik rumah,terus saya kepenatan dan tidur.Bangun-bangun terus menghadap laptop tuk siapkan report...tapi kejap je,,,terus mengantuk pulak...dan ZZZZ...hehe...Adoi...
Ye la..yela...saya mengantuk..dah penat berjalan dari pagi sampai ke malam..mauuu tidooo...


Rabu, 17 November 2010

Salam Aidiladha : Perubahan dan Hijrah....


Hmmm...tetiba hati ni terasa nak menulis sesuatu...

Yes...esok nak raya...mungkin lain tempat,lain cara kita nak menyambut hari Raya Aidiladha....kalo di Pantai Timur raya Haji sama meriah dengan hari raya Aidilfitri....ada rumah yang biasa-biasa aje...Tapi...kala ini, raya di Kuala Lumpur,,,tak ada apa yang meriah...

Biarlah ku terangkan sedikit tentang Hari Raya Haji ini...pasti semua dah tauuu...ni saje je nak flashback sikit....
hehe.. 
Hari Raya Haji ofcuz la perayaan yang dirayakan all muslim kat all da WORLD. 
Perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal
Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. 
Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, 
diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, 
sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t....

Jadi bagi diri kita semua ni kena tanamkan sikit rasa bersedia tuk berkorban dalam diri kerana ALLAH..Boleh ke masalahnya? hmm...sy pun tak la bagus sgt,,,tak jugak baik sgt tuk kata...U HAVE TO CHANGE...!! ooo..saya tak layak tuk tu...tapi yang ni saya tulis tuk diri saya laa...

Saya nak try...try tuk hijrahkan diri bermula dari hati...

1.Nak memaafkan....

Yess...saya nak maafkan.. Ceh.bunyik macam la saya ni ramai sangat MUSUH-MUSUH durjana..ye tak? hehe..tak adalahh..saya sendiri tak tau sapa musuh-musuh saya...apa yang saya pasti musuh paling ketat adalah DIRI SAYA sendiri...
Tapi ini berbalik kisah memaafkan...
bagi saya..sebaiknya...bila kita dilukai...atau disakiti..
memang tau sakit...
tak tergambar dek sembilu la..sakit mcam kene pedangla..
macam-macam kita try tuk gambarkan betapa sakitnya 'ia'..saya pun dah rasa...
Menangis? 
Jangan cakapla...kadang-kadang kita tak leh elak dari bertemu orang yang suka mengata-gata buruk tentang kita...tapi bayangkan betapa kita kuatkan hati tuk bertentang mata dengan insan-insan begini...? 

hmm..pendek kata,kita berbalik pada janji Allah...
kita kena yakin Allah akan membalasnya..dan kita? 
ya,kita tak layak tuk menghukum orang yang mengata kita itu..
Mungkin kerana 'dia' merasakan dia sempurna...
mungkin dia nampak kesalahan hanya di pihak kita semata-mata..
Maka takkan kita juga mahu berlaku seperti mereka juga?Apa yang kita boleh buat? Mudah tapi payah...Memaafkan...itulah jalan terbaik....
Mungkin payah..tapi tak mustahil...
semua bergantung pada IMAN kita...
Kita kena sedar..bahawa kita ini hamba-Allah yang lemah...yang tak berdaya..jadi kita kena sedar diri bahawa kita TAK LAYAK tuk menghukum atau TIDAK MEMAAFKAN orang lain....
Bila kita dah MEMAAFKAN...maka disitula kita peroleh KETENANGAN...
ALHAMDULLILAH...saya dah memaafkan.....

2. Nak elakkan kerja bertangguh.

Kerja bertangguh memang tak jadi...saya tau..tapi kenapa yer susah sangat nak luput dari diri ni?aiseyman....
Payah sungguh rasanya...Anda pula macam mane?
Hmm..mungkin saya kena sediakan MATLAMAT dulu mula-mula...
Then..saya akan TRY lawan diri daripada buat perkara-perkara yang menyerongkan diri saya daripada MATLAMAT asal saya tu....

3. Nak lebih fokus

Ye...fokus ni orang kata paling susah nak buat...memang la...
sebab ni melibatkan minda,hati dan perbuatan...Dalam solat pun kita kena fokus pada solat kita...dalam bahasa lain 'khusyuk'...hmm...tapi itulaahh...memang susah? sapa setuju? kadang-kadang perbuatan kita dah try tuk kawal hati kita..tapi minda kita pulak menerawang tempat lain..susah..memang susah...
JAWAPAN pada persoalan saya ni..Kita kena kawal MINDA kita..kosongkan jiwa dan cuba sedaya upaya untuk tumpukan segenap pancaindera kita pada KERJA kita tu....

4. Nak kawal kemarahan

Yess..ramai kata..orang yang kuat adalah orang yang berjaya mengawal kemarahan..hmm..mungkin saya bukanlah orang yang kuat,...kenapa? kerana saya juga kadang-kadang tak mampu mengawal kemarahan...aduhh....
Kemarahan ni kan sifat SYAITAN...tapi ada pada semua insan di muka bumi ni..cuma kena pandai control..I'll try my best to control...Bila marah je,,,take time..orang kata time tu kena berzikir dan ambil wudhuq...tu jalan terbaikla...

Maka demikianlah 4 perkara utama untuk mencapai perkara yang TERUTAMA iaitu semuanya bermula dengan NIAT KERANA ALLAH...


Dengan ini nak ambil kesempatan mengucapkan salam Aidiladha....Maaf zahir dan batin..=)

Selasa, 16 November 2010

Program SCORE A : Peluang tuk aku? Wah....

Hai..hai...

Assalamualaikum...salam ukhuwah fillah....

Wahaha....lamanyaaa tak update blog ku ini..hehe....
hmm,.,.,,hari ni adalah hari sebelum hari raya haji.....Aidlhadha...hehe..
Balik rumah....kat rumah la skrang ni...
hmm....sekarang ada hobi baru kat rumah....
Nak tau apa? KARAOKE.....hehe....aduhhh....bayangkan saya ni yang tak pernah-pernah nyanyi ni..tapi kat rumah lak terjebak.....just for fun only...hehe

Ada kisah lain sebenarnya nak kongsi...
tentang benda baru jugak...hehe..bukan kisah hantu atas meja saya kat kampus ye....tapi ni kisah baik yang mungkin saya terbuka hati untuk join...kalau ada berminat berkongsi cerita  bersama-sama dengan saya tuk join pun tak ada masalah...program score A dalam E-data...huhu....bukan  semua orang tau,tapi ramai sebenarnya tau...saya baru nak menjebakkan diri....hehe

Cuma itula masalahnya....abah tak bagi...bagi dia takut mengganggu pelajaran ku...hmm..bagi ku,tak ada yang mengganggu pun...saya bukan buat full time pun..just tuk bantu masyarakat apa yang patut je...

Anyway..time cuti semester sebulan ni, saya  nak try...mula2 pegi KHUSUS dulu...pastu baru pikir JAUH dalam lagi..hehe...

^_^
Sape2 ada pandangan tentang hal ni, boleh roger-roger saya OK...=)

Sabtu, 6 November 2010

Kisah EGO LELAKI...

haha...kisah ego LELAKI?
penuh Kontroversi ...
tak terniat nak cetuskan perang..malah tak terniat nak laga2 kan kaum ADAM & HAWA...kerana kitakan saling MEMERLUKAN..saling MELENGKAPI antara satu sama lain...Jangan lupa tau fitrah yang HAKIKI tu tau...=)


Kata orang,bukan kata saya ek... ego itu amat penting bagi lelaki.betul kerr???


Tapi sayang-sayang ku... semua lelaki mempunyai ego yang TAK SAMA. Ada antaranya yang  begitu  ego  di  tempat kerja, apatah lagi kalau dia berpangkat  besar.  Tetapi, apabila  berada  di  rumah ataupun di samping keluarga, tidak pula kelihatan ketara egonya...Pelik..kenapa ek??


Menurut     kaunselor berdaftar, Hushim Salleh, kate beliau ...setiap  individu memiliki   egonya   sendiri sama ada dia lelaki ataupun perempuan. Walau bagaimanapun, darjah keegoannya sudah tentu  berbeza-beza  antara satu sama lain. Ya...berbeza-beza....


Kata beliau lagi,  konsep ego sebenarnya  melibatkan  keyakinan dan jati diri seseorang. Lazimnya  apabila  seseorang  lelaki itu  mempunyai  sifat  tersebut, dia  akan  berasa  dirinya  melebihi  orang  lain.  


Selain  itu,  dia juga acap kali merasakan bahawa individu lain tidak selari dengan pendapat    dan    pemikirannya. Lantas situasi ini mendorongnya untuk banyak  membantah  dan menentang.

Selalunya  orang  yang  ego ini,  dia  mempunyai  sifat  agresif yang lebih tinggi daripada orang lain.  Dia  selalu  sahaja hendak menang.  Apabila  dia  pandang orang, selalunya dia hendak pandang  dirinya lebih tinggi daripada  mereka,”  terang Hushim. 

Ego    lelaki    biasanya    akan menjadi lebih ketara apabila dia  berhadapan dengan wanita. Umumnya keegoan tersebut tercetus kerana   lelaki   sentiasa   berÔ¨Ākir yang  mereka  lebih  tinggi, bukan KEtinggian sa[e yang lebih yer....hehe..tapi nak  hebat, berkuasa dan kuat berbanding  wanita. hehe...acececehh..
 Lantaran  itu,  bagi  mereka, wanita mesti mendengar dan menurut kata-kata mereka....mesti ke?? alalalala.....
“Selalunya  orang  yang  ego ini,  dia  mempunyai  sifat  agresif yang lebih tinggi daripada orang lain'.
Dia  selalu  sahaja hendak menang.  Adoii...kadang-kdang saya pun nak rasa jadi im the WINNER...Ego gak ke? alarrr....macam mana ni...Nak menang tu pada saya bukanlah SATU KESALAHAN..sapa kata pasukan BOLA main bola bersungguh-sungguh adalah tuk KALAH..betul tak? sama jugak macam manusia kan...mestila nak MENANG...

Tapi berbalik pada EGO LELAKI:  'Apabila  dia  pandang orang, selalunya dia hendak pandang dirinya lebih tinggi daripada  mereka,”  terang Hushim.  Gitu ek? wahh...


“Lelaki   biasanya    mengatakan dialah pemimpin dan ketua terutamanya   kepada   golongan perempuan.  Inilah  yang  membentuk ego. Memandangkan dia   menganggap   lelaki sebagai  pemimpin  dan ketua,   jadi   apa   sahaja  yang  dia  buat mesti   lebih   daripada perempuan. Pada masa inilah dia cenderung untuk menunjukkan kekuatannya,” ulas beliau. 
Meskipun begitu, akui beliau, kehadiran ego juga sebenarnya cukup penting  dalam  diri  kalangan  lelaki bergelar pemimpin....yer...yang bergelar PEMIMPIN tau...apa yang penting bagaimana kita sendiri mengawal dan mengunakan EGO kita kearah positif atau negatif...Waallahualam....
Ni sekadar perkongsian ....yang baik datang daripadanya..yang buruk..datang dari kekilafan saya sendiri....
Kebijaksanaan tidak lagi merupakan kebijaksanaan apabila ia menjadi terlalu angkuh untuk menangis, terlalu serius untuk tertawa, dan terlalu egois untuk melihat yang lain kecuali dirinya sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..