Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Jumaat, 4 Mei 2012

Buat apa pagi-pagi tu?

Hari ini tiada perkara YANG dahsyat untuk diceritakan...
Sajer nak meng'update' sebab dah lama tak UPDATE belog yang dah nak bersarang ni 
(nasib tak ada spy-DER)



Pagi-pagi lagi dah bangun ..(uawhhhhhh...*bunyi ala-ala menguap*)



Bukan untuk study apatah lagi menghadap kerja-kerja bertangguh..

Tapi. SOLAT Subuh..dan juga janji dengan kekawan saya untuk bangun pagi. 

Ada kerja yang perlu kami selesaikan....




Apakah????





Taraaaaaa!!!!

Lokasi kami....di Pantai Tok Jembal...

apakah itu? pantai ini berdekatan dengan UMT tempat saya belajar.
Memang kalau dulu tempat ini jadi khazanah berharga.. Eh, bukan sekarang tak berharga tau tapi semakin terhakis akibat daripada pembinaan dan tambakan pembinaan air port.

tapi untuk melunaskan hasrat segeng kekawan yang telah mention nama saya di FB untuk turut serta program mereka 'Melihat sunrise' saya pun ikutkan jugak..

tapi malangnya, agak lewat sikit bersiapnya..
Seperti biasalah, chairman mestila paling lewat kan.. (*winkk~~*)

Apa yang dapat dilihat yer? nama pun nak tengok sunrise..Mata HARI terbit okeyyy ^_^
Bukan mata air atau mata hati tauuu...




Nak naik dah matahari....... Cantik kan..suasana yang cukup indah...

Barang siapa yang membaca yaa Hayyu yaa Qayyuum sejak terbit sampai naiknya matahari, maka ia akan mendapatkan rasa senang dalam dirinya yang tak terhingga..






nak makin kelihatan matahari terbit.... Wahhhh..Subbahanallah..
Barang siapa yang berdoa dengan Asma Allah ini di lautan luas, maka Allah akan menyelamatkannya dari bahaya tenggelam.



Akhirnya dengan penuh cantik, terang dan indahnya ia muncul didepan mata... ;) 
(macam la mata boleh pandang direct ~~ acah je lebih)



dan waktu ini.....


kalau ikut sebuah hadist Nabi Muhammad SAW,
 jika kite membaca “subhaana Allaah wa bi hamdih subhaana Allaah al-‘azhiim astaghfirullah " sebanyak 100 kali antara menyingsingnya fajar dan terbitnya matahari, ia akan membantu kita menjauhkan diri dari mengejar  keberhasilan duniawi, sebab keberhasilan duniawi yang akan mengejar diri kita pula...

Maka amalkanlah sama-sama okey =)

kalau sesiapa takut dikhianati oleh temannya, atau nak menghadapi tetangga yang licik, orang yang iri hati, atau untuk menjaga rumah seseorang dari macam-macam masalah maka kita perlu membaca yaa Hasiib setiap hari sebelum matahari terbit dan sesudah matahari tenggelam sebanyak 70 kali

Maka sebelum satu minggu, Allah sudah menyelamatkannya dari rasa takutnya itu. Membaca Asma Allah ini hendaklah dimulai dari hari Khamis.Insya-Allah... ;)


dan nak share lagi tentang waktu terbit matahari ini..
If someone membaca yaa Mujiib sebanyak 55 kali setelah mengerjakan solat sunat, terutama ketika matahari terbit, maka Allah akan dipenuhi hajat dihati....

dan...ada dan lagi nih..hehe..


Memang time tengok matahari terbit ni..rasa tenang jer.. 
Sebab jika seseorang sangat tertekan dan merasa serabut sangat, 
maka dengan membaca Asma Allah ini sebanyak 500 kali setiap hari sebelum matahari terbit, dia akan mendapatkan kedamaian....


Maka..pendek kata.. bukan sekadar pandang namun sama-sama hayati kebesaran-Nya yer.. ;)

Oraitttt.....




kemudian...
Rasa perut macam berkerok-kerok jer.. ( memang ini adalah lumrah perut ku yang tidak jemu memberi signal nya pada ku~~)

Maka,,, saya pun melantak lah nasi lemak yang sememangnya dijual berdekatan pantai,
seperti memang mengalu-alukan kedatangan kita orang yang comel-comel ini (tiba-tiba tiada motif untuk memuji diri ini)



Sedap jugalah nasi lemak nie.
boleh membuatkan perut ku gembira dan tidak lagi menangis .Yes!



tengok...muka gembira selepas MAKAN... haha..(motif sangat



nampak tak apa kat tangan saya tu..??
Itulah MAMEE yang konon-kononnya sebagai pengalas perut..hehe





yess..inilah gaya gadis yang berpandangan jauh..(sedangkan kepanasan dengan natural lighting..aishhhh..gambar punya pasal, layan jelarrr..)





Walaupun ini terdapat gaya nelayan muda yang baru hendak berjinak dalam dunia ikan, tetapi SENYUM tetap senyumm...


weh...kami ni macam tak ada arah tujuan hidup pulak...
Bukan..bukan.. pagi ni memang untuk bersantai-santai jer..hehe






Teruskan menjaga BARISAN ini sebagai sahabat ya. 
All da best semua untuk berjuang dalam masa 50 hari lagi daripada sekarang. !!!

 ~The memories made are priceless~


Kepada yang sudi baca diari saya hari ini. terima kasih yer,
bacalah lagi ya nanti =) I'll update!!!

See ya next time.. muahh..


PEACE my dearrr !!



1 Komen-komen:

Faizul Osman berkata...[Reply to comment]

BEST JLN KE PANTAI...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/andainya-rasulullah-masih-ada-ingin.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..