Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Sabtu, 21 Mei 2011

I LOVE REJECTION!!



Pernah rasa menjadi insan yang di'reject' atau tidak disukai?
Pernah rasa dikritik dengan sehingga merobek-robek jiwa?
Pernah berhadapan dengan situasi rasa terhina dan dihina?
Pernah tak KENA REJECT????

MESTI  atau sure kita akan bengang tahap gaban, Orang kata ibarat TAMPARAN HEBAT buat kita kan..

Sedih tahap dewa 19........................OMG... Rejection so PAIN.......
dan mulalah keluar paper kes bunuh bagai semua plus penuh dendam dan kegeraman.......

hmm...Hari ini saya terasa terpanggil untuk menulis entri kali ini berkaitan 'I LOVE REJECTION'.....
Berkisar tentang pengalaman sendiri sebagai perkongsian motivasi bersama.

Secara terus-terang, saya bukanlah boleh dikategorikan berjaya sakan macam orang KAYA-RAYA atau orang yang telah mencapai 'SESUATU' dlm hidup mereka. Tetapi saya berkongsi berdasarkan pemikiran dan pandangan saya tentang perkara ni..

Bila telah memegang JAWATAN di universiti, kita dapat rasakan kuasa 'hentaman' tu sangat-sangatlah kuat. Kadang-kadang tengok apa yang dicanangkan adalah dah jelas-jelas lebih banyak AUTA daripada FAKTA.. maka apa patut dilakukan??

Hmm..pertamanya, saya menggunakan pendekatan....

"Yang BAIK jadikan SEMANGAT, yang KUTUK jadikan KEKUATAN "

- kenapa saya kata yang baik contohnya kritikan membina ke, pujian ke, apa je semuanya boleh dijadikan sebagai pendinding SEMANGAT supaya kita dapat elakkaan diri daripada kelekakan.

-Maklumlah, kadang-kadang bila orang puji sikit, kita pun melayang-layang, kembang-kempes hidung tak tentu arah...haha, normal la kan..Tapi sebaiknya bila kena puji atau dapat sokongan, kita bersyukur dan jadikan SEMANGAT..

-Bila part yang KUTUK  pula, contohnya macam kena fitnah, kena KUTUK KAUW2 punya lar orang kata, jangan kita cepat MELATAH (kecuali memang sakit latah tu tak apa) atau MENGAMUK (sampai baling kerusi, tembak-menembak pulak),

sebaliknya...... 

Lebih kepada TENANG dan cipta KEKUATAN supaya kita dapat gunakan perkara kutukan tu sebagai cara terbaik untuk perbaiki diri. Sapa yang untung sebenarnya? Orang yang kutuk ke yang kena kutuk? hehe..jawaplah kalau ada berannnn..nii....
Tau pun...pandai pun.. mestila yang pemerhati..opsss..bukan, mestila orang yang kena kutuk kannn.....

Kita bagi situasi la... Contohnya..malaslah nak bagi contoh banyak-banyaklah. Yang penting hati tu ar, bukak luas-luas dan terima dengan RASIONAL dan SABAR.,,walaupun secara EMOSInya..perghhhh..sangat SAKIT.. (tipula kalau tak sakit kan..)

saya sedihhh......waaa.......

Tapi kan..banyaknya orang selalu kata  "I FEAR REJECTION but I want Attention Because I Perfection" Actually....Boleh nak jadi Perfect (kalau rasa sempurna la kan) tapi jangan lah kita TAKUT bila kena REJECT k... 

Sebaliknya GUNAKAN sebagai PEMBAKAR SEMANGAT OK?
Sekadar renungan dan pembakar semangat untuk diri juga...



Buat barisan MPPUMT....sentiasa kuatkan semangat selalu..
Walaupun ada 'reject' kita..tapi masih ada yang menyokong..Asalkan kita lakukan tanggungjawab kita ok?
Support Each Other Always....Susah senang bersama...
Perjuangan yang menongkah ranjau fitnah pasti sukar,
 demi perjuangkan hak mahasiswa..
......Kita tetap MELANGKAH BERSAMA.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..