Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Rabu, 11 Ogos 2010

Apa dah jadi pada ku pada 1 Ramadhan????

Assalamualaikum dan salam wawasan semua…

Lepas menceritakan pengalaman di Pulau Redang,mak angkat ku masih sentiasa mengambil beratku..sehinggakan ada ura2 planing tuk datang ke K.Terengganu..Aduh2..sangat2 terharu aku dibuatnya…

Baru ini ada meeting pulak…aku ingatkan pas Pulau Redang,aku bole dok relek2….tapi rupanya tak..ada pulak Karnival Pengucapan Awam…yang mengkehendaki aku tuk turut sama mengendalikan program…makanya…aku pun terima.Mujur event tu dijangka pada 24hb Sept 2010.Ada gak masa tuk aku tumpu pada penambahan amalan ibadat di bulan Ramadhan ni..insya-Allah..

Then aku pun bgnkan diri pd jam 8pg…sedangkan kelas kul 10 pg…aku plan arini nak pakai baju kurung….Then aku dgn semangatnya pun pegila meng’iron’ baju kurungku itu…ape jadi? Dgn excitednya aku gosok baju tuh..tetibe dgn hanya sekali gosok..baju kurung ku BERLUBANG…aduh….ter’bakar’ la plak kain baju kurung ku…aiyaaa….

Lalu ku gosok baju yg lain…Pastu..time naik basikal..aku dah bajet pakai seluar pnjg di dalam..jgn salah salah paham na…seluar PANJANG okk…hehe..then,aku pakai..tp bile naik basikal nmpk ok je…tp bila dah kayuh dgn speed yg agak tinggi maka dengan automatiknya terangkat kainku..hingga wat aku tak keruan dan tak selesa…alamak,..camne ni??

Tp aku cover gak diri ni tuk mgayuh basikal dgn gaya plg ‘ayu’…..aduh2…

Bila dah sampai…aku terasa ‘nervous’ la pulak..maklumla ni giliran aku tuk wat presentation tuk Public Speaking ,,,,mmg aku dah prepare sjak minggu lepas lagi…tapi aku bkn suke pun speak2 bhs LONDON ni…hehe..namun ku gagahi gak bercakap dgn sore ku yang agak payau bile di pagi hari…dah la x bole minum…haha..mmg la..name pun Bulan Ramadhan kan..zulaiqa..zulaiqa…sabar ati mu..hehe..

Then,,,miss Syahida..lecturer public speaking ku komen sorg per sorg… bile tiba giliran aku..dup dap dup dap..hehe..then,alhamdullilah,nasib dia bagi feedback positif gak..( lega aku dibuatnya) ….dia kate aku pandai persuasive org..dia katela..bkn aku kate..yg aku pikir time tu adalah …grammar..grammar je…nasib dia tak komen grammar ku yang pastinya arca marba skit...hehe..

Jam 2 ptg nya pulak ada exam..aku pun dgn jiwa kental mencari pot yg kire ‘baikk punyerr’ tuk aku menelaah subjek aku tuh …..aku pun rasa dah cukup hafal kan..then amik keputusan utk rehat dan bersedia tuk jwp…tetiba…time aku solat..spek mata kesayangan aku pulak rosak…skrew tercabut…time2 gini jugak la die nak tercabut..maka aku pun dgn rasa sedih try memasangkan balik..kebetulan ada senior2 ku yg baik2 belaka cuba membantuku…ni la senior2 yg boleh dicontohi oleh semua mahasiswa…dorg siap bagi tips2 jwp test lagi..thanks kak..

Tp spek mata ku msih x leh dibaiki waktu tu..maka aku amik keputusan tuk pakai je walaupun kesengetan yg melawakkan…aiyooo…

Bile sampai turn aku masuk lab..aku pun dgn hrapan moga2  soklan mudah la,,tapi tgk2 payah gak… lalu dgn bacaan doa bismillah aku jawap…yang menarik dan mencabar tuk test ni ialah pelajar2 di minta tuk menjawap 1 soklan secara bergilir2 dan setiap soklan hanya diberi masa selama 1minit setengah je..setiap kali dgr bunyi loceng,pelajar perlu bertukar tmpat dan soklan…Tapi aku rasa tak sampai pun 1minit pakcik tukang jaga masa tu dah tekan loceng..maka kelam kabutla kami dibuatnya….Jawapan pun main sedap rasa mengikut kemampuan otak tuk keluarkan blik data2 yang dah dipelajari secara cepat…

Aku pun balik dengan rasa tak berapa nak puas hati 60 peratus…lagi 40 peratus mestila yang puas hati sebab ada gak soklan yang aku leh jawap..Cuma aku rasa kalo diberi masa yang lebih efektif,insya-Allah aku leh jwap lagi dengan lebih baik lagi.…tapi its ok..aku anggap ni pengalaman…yang lepas kite hanya mampu belajar daripadanya…dan esok kite perlu mencipta pelajaran yang lain pulak….

Sekarang ni pulak aku sedang tunggu tuk berbuka…( sedangkan jam baru pukul 4.47ptg) haha…lama algi rasanya tuk berbuka…Aku tengah pikir kat mana aku patut baiki spek mata ku ini..dahla power spek ni ‘HEBAT’ sgt….then nak tak nak aku kene gak baiki…tertiba terlintas di pikiran tuk beli baru..walaupun hakikatnya aku syg pada spek mata ku yg sedia ada ni…

Jadi dikesempatan ini..aku nak ambil peluang tuk mengucapkan SALAM RAMADHAN buat semua insan2 yang beragama ISLAM,,,,sesungguhnya bulan mulia ni amat bererti buat diri umat ISLAM kerana di sini lah kita bermula tuk muhasabah diri dan memperbaiki diri dan amal ibadat kita supaya di hormati oleh masyarakat.

Malam ni jom pegi terawaih....=)



Setiap mata yang tertutup, belum bererti ia tidur........dan setiap mata yang terbuka, belum bererti ia melihat...

2 Komen-komen:

Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

akak syg eqa tau.....................

Norzulaiqha Binti Zulkifli berkata...[Reply to comment]

@Tanpa Nama eqa pun sayang 'akak'...aduh..xtau sape ni...aiyoo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..