Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Rabu, 25 Januari 2012

Masa bergerak begitu PANTAS!!

Bismillahirahmanirahim.....


Masa bergerak begitu pantaS...!

betul ke?

Cuba masing-masing try.....Wat demo jap..Kalau sporting, jom try. Ada beranii?

Cuba set kan jam masing-masing 5 MINIT...


kemudian sorok kan jam korang tu..

Korang melanguk dan tunggu tanpa buat apa-apa kerja dalam waktu yang korang set tadi.
Yang penting....


TAK BOLEH MAKAN
TAK BOLEH TENGOK TV
TAK BOLEH BERCAKAP DAN APA-APA SEKALIPUN....
S
E
N
Y
A
P jerrr....

dan TUNGGU sampai 5 minit.
*tak boleh tengok jam..anggarkan aje.. Jangan tipu diri sendiri.!!


Boleh?

Kemudian korang agak-agakla, kalau dah sampai 5 MINIT..cepat-cepat tengok jam balik..



Berapa minit korang dah 'tunggu' tadi...try tengok semula..


huhu...




Dah cuba?
"Jomla cuba.... kenali masa... 

-Kalau korang melangguk tu korang tengok masa kurang daripada 3 minit..menunjukkan korang penjaga masa dan sentiasa sibuk.
-Kalau terlebeh daripada 3 minit tapi kurang daripada 5 minit, masih dikategorikan releksss2 punye orang..memang jenis suka termenung mungkin.
-Kalau terlebih daripada 5 minit, ni kes naya gak la.. suke terlebih releks dan kurang jaga masa. Suka berangan...Oh my..


Saje jer.. bukan apa, tapi sebenarnya lebih kepada pendekatan nak demostrate kan tentang masa...
Kebanyakan akan kurang daripada 5 minit sebab sangat tak mampu untuk tunggu dan rasa masa sangat lama, bukan? walaupun aku hanya bagi set masa 5 minit jer, tapi bila kita tak buat apa-apa, memang terasa 'aduh..lamanyaaa masa ni,,'..


Masa sebenarnya tak bergerak pantas atau lambat. Segalanya terpulang kepada kita..
Ada masa kita RASA masa bergerak begitu pantas....sekiranya..  sekiranya kita mengunakannya secara maksima.


Kita tengok- tengok.......

'eh.eh dah kahwin aku rupanya..'
Atas tu gambar hiasan jer OK!! (jeles sebenarnya!!)




TENGOK-TENGOK...






Eh, eh..dah ada anak aku rupanya... 
Warna warni pulakkk tuu..Al-maklumlah...Kembar 3 ^_^




TENGOK-TENGOK...






eh..eh dah ada cucu rupanya aku nih..
(cu, makanlah biskut HATI ni cu...)


Nape kita tak sedar..??


Sebab kita jalani hidup dengan seMAKSIMA yang mungkin.
.

Yeke maksima? Dipendek kan begitulah al-kisahnya.






Tapi sayangnya kita kadang-kadang kita tak sedar yang kita dah gunakan masa kita semaksima yang mungkin...
What i'm doinggg????





A'ah...sometimes we din't aware for anything...
Sebab memang mungkin kita rasa kita tak PUAS dengan apa yang kita buat...




Tapi bagi kes yang hidup dia penuh dengan ayat-ayat seperti...:-

'Hahhh..BOSANnnnnya aku.."



ATAU...



"Mak aihhh.. boringlaaa...."





ATAU







'Kenapa lah masa ni bergerak lambat sangat?'






ATAU....








"kenapa aku rasa hidup tak bermakna..baik mati je macam ni!!'



Walaweh...dahsyatnya..!!

takkan lah sampai nak mati kerana BOSAN sayang ku?
Releks lar der.. Hidup ini bukan untuk kita tunggu mati..


Tapi kita kena ingat!! dan sentiasa memanjatkan zikir, beristigfar pada yang Penguasa Alam.. Allah SWT.
Kerana kita kena.. (bukan 'kena' sahaja.. tetapi 'wajib'!!) untuk sedar bahawa MASA yang ada di dunia ni bukan untuk sekadar SUKA-SUKA tetapi bermakna untuk HARI SELEPAS MATI...

Duniawi ada JAMBATAN Ukhrawi....Inilah jambatan hidup seorang aku...

Ya... ramai kata...

'Aku masih muda...masih gantang...lambat lagi kot sakit apatah lagi mati'..
Nauzubillah... 

Ini bukanlah mindset yang BAIK.. (bukan tak baik jer..memang tak leh pakai pun!!)
sebabnya macam tajuk saya tadi..

MASA ITU BERGERAK PANTAS...
Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara: Masa sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati". (Hadith Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

Kalau kita tak potongnya, dia akan potong kita semula..
Walaupun masa tu kita pakai kereta Ferrari merah seksi sekalipun.
Smart kan Ferrari ni..? Ahh..jangan terpedaya! Masa LEBIH BERHARGA!





Dulu aku ingat aku masih kecil..
Comel jer kena dukung dek mama...
Cute jer  ada orang mandikan..
disuapkan dan dimanjakan...


Tup..tup dah masuk 2012....What the...what?


Tapi sekarang ni, dah 21 tahun...opss..dah nak masuk 22 tahun..

bULAN OKTOBER nanti.. Lambat lagi (haha..sedap kan hati..~~)

tidak lagi disuapkan..atau ditatang macam baby lagi dah..





sebaliknya aku kena berada dalam satu transformasi BARU..

MARI kita menjana Transformasi.. Tetibe pulak 1MALAYSIA kan..~




Yang lebih mencabar.
Yang lebih berbahaya..
Yang lebih thriller nya.. tapi....




Aku bersyukur....
Bersyukur sangat....
aku masih dijalan agama Allah yang kudus.





Solat dan segala ibadahnya, aku cuba untuk lakukan sebaiknya...

Walaupun aku tidak lah kelihatan begitu muslimahnya, namun aku cuba belajar untuk kearah itu.
Learning never stop...





Aku normal sebagai seorang wanita..yang kadang-kadang tak mampu lari daripada emosi..
Tapi aku tak nak hidup aku sekadar dihiasi dengan tangisan yang tiada isi.


aku pegang ayat ni:


Bekerjalah kita seperti kita akan hidup 1000 tahun lagi,Dan beribadatlah kita seperti kita akan mati pada esok hari....

Islam bukan focus just one way tetapi ada wasatiah ( kesederhanaan/keseimbangan )!!

Walau apa pun belaku.. Just take ISLAM sebagai panduan... Insya-Allah, everything will be fine...=)


I believe in Islam like the sun rising, not because I can see it, but because by it I see everything else.....

Anyway, thanks sebab sudi membaca. Teruskan membaca belog saya yang tak seberapa ni ya. Love you all..!! Yang baik datang daripada Allah, yang buruk datang daripada kelemahan saya sendiri....

Just doing the honor of sharing my two cents with the rest.. ;)

Waallahualam....

1 Komen-komen:

yad'z berkata...[Reply to comment]

demi masa... sesungguhnya manusia kerugian... melainkan..... yang beriman dan beramal soleh..~ aaaa~

#teringat lagu ni time baca entry ni.. hehe.. nice sharing.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..