Luangkan sedikit masa bersama....

Luangkan sedikit masa bersama....

Selasa, 25 September 2012

Tiba masanya untuk berundur...


Salam sahabat mahasiswa yang dihormati sekalian...

Jam telah menunjukkan 5.00 petang dan proses pengiraan mungkin sedang dijalankan. untuk melihat keputusan PRK pada kali ini secara keseluruhan..Mungkin ada yang peduli, mungkin ada yang tidak peduli..atau sekadar menanti cabutan bertuah laptop dan hadiah-hadiah yang menarik di DSM... Namun... sampai bila kite harus ambil tidak peduli??

Saya sebagai pemerhati dan sebagai mantan Timbalan Presiden MPP 2011/2012 merasa terpanggil mencoret sedikit luahan peribadi tentang PRK kali ini..Ya,ada kata suram, muram, longlai dan seumpamannya kerana hanya 2 fakulti sahaja yang bertanding dan selebihnya menang tanpa bertanding. Maka saya ingin ambil masa sejenak anda semua untuk bersama-sama saya berfikir dan merenung kembali PRK ini bukan unutk mengambil nilai negatif daripadanya, tapi anggap ini positif....

MENANG BERTANDING atau MENANG TANPA bertanding  bukan lagi isu nya.. Kerana ia telah BERLAKU..kita perlu terima..kita perlu menggangap ni proses pembelajaran dalam kehidupan. Bukan sekadar menunding jari pada sesiapa atau mewujudkan siulan2 tidak enak dalam kampus kita...Ini bukan satu konpirasi..ini realiti...

Saya percaya, mereka tidak pernah pinta untuk  menang tanpa bertanding dan mereka bersedia untuk berkorban masa,tenaga dan mentality untuk Mahasiswa UMT keseluruhannya.. Jika tidak mereka tidak akan jejak pentas DSM itu untuk menanti AMANAH yang bakal menanti mereka.

Bila sebut menang tanpa bertanding, MPP 2011 juga ada yg menang tidak bertanding..Tetapi sejujurnya saya kagum dan bangga dengan mereka kerana tidak kira menang bertanding atau tidak, mereka tetap memikul beban bersama..Mewujudkan perpaduan tika mana dicerca oleh masyarakat, bersatu tika mana ada memandang serong, malah macam-macam dugaan berlaku. Kami sentiasa mencuba terbaik untuk satukan titik-titik perbezaan itu menjadi titik persamaan.

Tapi mereka hebat, sabar, kuat, tabah dan saling melengkapi satu sama lain walaupun kadangkala ada juga tidak sebulunya, namun itu kami jadikan kekuatan satu sama lain...Mereka tidak harapkan balasan wang, mereka sanggup menangis bila melihat kesusahan mahasiswa,,dan mereka sanggup bangkit daripada kepayahan supaya segalanya berjalan dengan lancar..Itulah saya belajar drpd MPP ini.. namun, jika ada salah dan silap kami mohon ribuan kemaafan.,,Sesungguhnya kami tidak sempurna....

Terima kasih kepada yang sedia memberikan sokongan, pihak universiti khususnya pihak pengurusan HEPA, pihak PTJ-PTJ dan pihak fakulti yang sedia memberi dorongan dan bimbingan buat diri kami ini. Terima kasih kepada mahasiswa UMT yang sedia memberikan semangat, dorongan, sokongan dan doa sepanjang 1 tahun 7 bulan kami menjadi MPP. Terima kasih yang teramat.

Maka..saya percaya..MPP 2012 juga mungkin bakal melakukan yang terbaik demi mahasiswa. Berikanlah peluang dan kepercayaan kepada mereka, tegurlah mereka secara berhikmah sekiranya mereka leka,kritiklah secara membina jika mereka alpa...Dan sama-sama kita saling bantu membantu bagi memastikan kepimpinan pelajar di UMT terus  gemilang  dan setanding dengan kepimpinan pelajar luar negara :) Jika tidak kita yang memulakannya dan menjadi pecetusnya..SIAPA lagi??

TERUSKAN BERJUANG WAHAI SAHABATKU SEKALIAN.......TAKZIAH DAN TAHNIAH diucapkan kepada bakal MPP akan datang. SEMOGA BERJAYA!!

Ikhlas dari jiwa dan sanubari
Norzulaiqha Binti Zulkifli
Mantan Timbalan Presiden
Majlis Perwakilan Pelajar 2011/2012

Salam sayang buat semua......

0 Komen-komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Celoteh Sayang..